Ohje virtsanäytteen ottoon kotona

Näin otat lemmikin virtsanäytteen kotona

Lemmikin virtsanäytteen voi kerätä suoraan säilytysastiaan tai käyttää keräämiseen esimerkiksi hyvin pestyä, huuhdeltua ja kuivattua saunakauhaa tai muuta pitkävartista keräykseen soveltuvaa välinettä. Säilytysastiaksi soveltuu hyvin pesty, huuhdeltu ja kuivattu kannellinen rasia tai purkki. Esimerkiksi pakasterasia tai pilttipurkki käyvät tarkoitukseen hyvin. Paljon sokeria sisältäneet purkit (esim. hillopurkit) eivät sovellu virtsanäyteastiaksi mahdollisten sokerijäämien vuoksi.
Mikäli lemmikin virtsateiden alue on selkeästi likainen, on suositeltavaa pestä ja kuivata alue ennen näytteen ottoa.

Aamulla kerätty ns. aamuvirtsanäyte on toivottava, mutta mikäli aamuvirtsan kerääminen ei ole mahdollista, suositeltavaa on kuitenkin ottaa näyte, joka on ollut rakossa useamman tunnin ajan.

Virtsanäyte otetaan mahdollisimman puhtaasti ja varotaan, ettei näytepurkkiin pääse lunta, hiekkaa tai muuta roskaa. Näyte toimitetaan tutkittavaksi mahdollisimman nopeasti, näyte ei saisi mielellään olla yli 2 tuntia vanha. Mikäli näytettä säilytetään kotona ennen tutkittavaksi toimittamista, tulee näytettä säilyttää jääkaappilämpötilassa.

Virtsanäyte on myös mahdollista ottaa klinikalla suoraan rakosta rakkopunktiolla eli kystosenteesillä. Kystosenteesissä virtsa kerätään ultraääniohjauksessa neulalla vatsanpeitteiden läpi suoraan virtsarakosta. Pääsääntöisesti lemmikkiä ei tarvitse rauhoittaa toimenpidettä varten.

Jaa artikkeli: