Koiran eroahdistus

Koiran eroahdistus tarkoittaa tilannetta, jossa koira kokee voimakasta ahdistusta, kun se jätetään yksin tai kun se on erossa omistajastaan. Eroahdistus voi ilmetä monin eri tavoin, ja se voi olla vakavaa sekä koiralle että sen omistajalle.

Koiran eroahdistuksen oireita voivat olla:

  • Voimakas haukkuminen tai ulvominen, kun omistaja ei ole paikalla
  • Tuhoisa käyttäytyminen, kuten huonekalujen tai muiden esineiden pureskelu
  • Paikaltaan pissaaminen tai ulostaminen, vaikka koira olisi muutoin sisäsiisti
  • Liiallinen syljen eritys, vinkuminen tai voimakas hengitys
  • Itseensä kohdistuva vahingoittava käyttäytyminen, kuten raapiminen tai nuoleminen
  • Yrittäminen paeta paikasta, mihin se on jätetty

Miten toimia eroahdistusta kärsivän koiran kanssa?

Kotona

Koiraa huomioidaan vain omistajan aloitteesta ja vain sen ollessa rauhallinen/rentoutunut. Omistajan tulee rohkaista koiraa itsenäistymään välttämällä alituista fyysistä kontaktia koiraan (koiran silittäminen, sylissä/vieressä pitäminen).

Omistaja opettaa koiraa olemaan rauhallinen sen jäädessä yksin kotiin. Harjoitukset aloitetaan käskemällä koira makaamaan paikallaan omistajan poistuessa muutaman askeleen päähän koirasta ja palatessa saman tien koiran luo. Koiraa kehutaan lyhyesti sen pysyessä paikallaan. Välimatkaa ja poissaoloaikaa pidennetään asteittain. Koiran tulee aina olla rauhallinen ja rentoutunut harjoituksen alkaessa ja sen aikana. Tarkoituksena on asteittain opettaa koira pysymään rentoutuneena myös sen jäädessä yksin kotiin.

Koiraa totutetaan ahdistusta laukaiseviin ärsykkeisiin. Eroahdistunut koira tulee usein levottomaksi jo ennakoidessaan omistajan lähtöä, esim. kun avaimia käsitellään, takkia puetaan päälle tai tietty laukku otetaan esille. Omistajan tuleekin käsitellä näitä ”laukaisutekijöitä” useita kertoja päivässä ilman, että lähtee minnekään.

Kotoa lähtiessä

Koiraan ei kiinnitetä mitään huomiota noin puoleen tuntiin (30 min.) ennen lähtöä. Omistajan lähtö tulee olla neutraali tilanne ilman koiraa hermostuttavia yksityiskohtaisia jäähyväisiä.

Kotoa lähtiessä koiralle annetaan erityinen lelu tai herkku, johon se mielellään kiinnittää huomionsa. Takaisin tullessa esine korjataan talteen seuraavaa kertaa varten. Tämän esineen tai herkun tulee olla erityisen mielekäs koiralle (esim. herkuilla täytetty aktivointilelu), jotta koira kokisi omistajan lähtemisen myönteisenä asiana ja sillä olisi tekemistä, kun omistaja on lähtenyt.

Kotiin palaessa

Koiraan ei pidä kiinnittää huomiota ennen kuin se on rauhoittunut ja rentoutunut, silloinkin se saa huomiota vain omistajan aloitteesta. Koiran saadessa huomiota omistajalta vain ollessaan rauhallinen, se kokee saavansa palkinnon rauhallisesta käytöksestä.

Koiraa ei saa rangaista sen yksin ollessaan aiheuttamista tuhotöistä, tarpeiden tekemisestä sisälle yms. Omistajan tulee ymmärtää, ettei eroahdistunut koira kykene hallitsemaan käyttäytymistään jäädessään yksin. Rankaiseminen vain kasvattaa sen ahdistusta. Palkitsemisen (huomioiminen, kehuminen) vastakohta ei ole rankaiseminen vaan palkitsematta (huomioimatta, kehumatta) jättäminen.

Jaa artikkeli: