Käyttäytymisterapia koiran eroahdistukseen

Käyttäytymisterapiaohjeita koiran eroahdistuksen hoitoon

Harjoitusten tarkoituksena on totuttaa koira olemaan ahdistumatta yksin. Yksinjäämistilanne luodaan sille uudella tavalla harjoitusten kautta. Koiraa ei tulisi jättää lainkaan yksin terapian aikana. Mikäli niin joudutaan tekemään, ei koiraa saa rangaista sen ahdistuksen vallassa tekemistä tuhotöistä tai sisälle tekemistä tarpeista yms.

1. Koiran totuttaminen alkutilanteeseen

Ennen harjoitusten alkua koiran tulee olla levollinen ja rentoutunut. Kaikkea koiraa kiihdyttävää/innostavaa tulee välttää ennen harjoitusten aloittamista. Omistajan tulee käyttäytyä neutraalisti koiraa kohtaan ennen harjoituksia, niiden aikana ja jonkin aikaa niiden jälkeen. koiraa huomioidaan vain omistajan aloitteesta ja vain sen ollessa rauhallinen/rentoutunut. Koiraa voi totuttaa ahdistusta laukaiseviin ärsykkeisiin – harjoitusten lisäksi – pitkin päivää. Mikäli koira tulee levottomaksi kun esim. avaimia tai tiettyä laukkua otetaan esiintms., omistaja käsittelee näitä ”laukaisutekijöitä” useita kertoja päivässä ilman että lähtee minnekkään.
Omistajan tulee huolehtia, ettei koira joudu jäämään yksin totuttamisen aikana (havainnollistamiseksi vrt. Esimerkiksi lentopelkoon. Tilanne on sama kuin jos lentopelkoista ihmistä totutetaan asteittain lentokenttään, lentokoneisiin ja lentämiseen ja samalla hänet päivittäin pakotettaisiin lentokoneen kyytiin harjoitusten ulkopuolella! Totuttelemisesta ei ole mitään hyötyä paniikissa olevalle).
Koiralle hankitaan hoitopaikka tai hoitaja terapian ajaksi, se otetaan mukaan töihin tai omistaja pyrkii ottamaan lomaa työstä. Uuden tilanteen merkiksi omistaja hankkii uuden makuualusten/peiton koiralle harjoitusten tekemisen ajaksi. Harjoiteltaessa käytetään aina tätä tiettyä alustaa. Mikäli radio on ollut yleensä pois päältä koiran jäädessä yksin, jätetään se nyt auki harjoitusten ajaksi eli tarkoitus on luoda ERILAINEN ympäristö koiralle kuin aiemmin.

1.1 Koira käsketään makaamaan makuualustalle. Omistaja valmistelee lähtöään kuten tavallisestikkin ( ottaa avaimet jne.) Koiran tulee maata makuualustalla, jos se nousee sille ei saa olla vihainen vaan se laitetaan rauhallisesti uudelleen makuulle.

1.2 Omistaja vapauttaa koiran makuulta sanomalla neutraalilla äänellä ”vapaa”. Koiralle ei muuten puhuta mitään, sitä ei katsota eikä muutenkaan huomioida seuraavien kolmen (3) minuutin aikana. Harjoituksessa käytetty makuualusta otetaan pois ja laitetaan talteen seuraavaa harjoitusta varten.

1.3 Harjoitus toistetaan ainakin 10 kertaa päivässä kolmen (3) päivän ajan.

HUOM! Harjoituksissa on tärkeää, että koira on mahdollisimman rentoutunut (ei stressaantunut, levoton) harjoitusta aloitettaessa, jos koira stressaantuu harjoituksesta aloitetaan uusi harjoitus vasta kun se on rauhoittunut. Tärkeää on, että koira makaa alustalla jännittämättä – rauhallisena.

2. Koiran totuttaminen yksinoloon

Koira jätetään yksin harjoituksien aikana vain muutaman minuutin ajaksi useita kertoja päivässä. Vähitellen koira tottuu olemaan yksin ahdistumatta siitä.

Jaa artikkeli: