Kanin ummetus

Kanin ummetus – Mistä syystä ummetus tulee ja miten se ilmenee?

Kanien ja jyrsijöiden suolisto on hyvin erilainen verrattuna esimerkiksi kissoihin ja koiriin. Kanien suolisto on suuri ja sitä voisi ajatella kanin moottorina. Kasviperäisen ravinnon muokkaamisessa ovat suuressa osassa suoliston mikrofloora. Ummetus on aina seurausta jostain kanin hyvinvointia ja terveyttä heikentävästä syystä, kuten esimerkiksi väärästä ravinnosta, vähäisestä veden juonnista, hammasongelmista, liikunnan puutteesta tai kivusta. Kun kani sairastuu tai on kipeä, myös suoliston toiminta heikkenee, mikä aiheuttaa muutoksia papanoiden koossa ja muodossa.

Kun kani sairastaa tai tuntee kipua, suoliston normaali motiliteetti eli liikkuvuus ja supistelu vähenee, mikä voi aiheuttaa ummetusta. Vähentynyt suolen motiliteetti ja suolen sisällön pysähtyminen voi johtaa suolitukoksiin. Ummetuksesta kärsivän kanin suolistossa haitallisten bakteerien määrä alkaa nopeasti lisääntyä, mikä tuottaa suolistoon kaasua ja haitallisia aineita, endotoksiineja. Kani voi muuttua täysin syömättömäksi sekä liikkumattomaksi ja sen vatsa voi pullistua. Pahimmassa tapauksessa suolistoon kertyvät kaasut aiheuttavat verenkierron häiriöitä tai endotoksiinit aiheuttavat hengenvaarallisen tulehdustilan.

Kanin ummetuksen hoito

Syömättömyys ja ummetus ovat aina akuutti vaaranmerkki. Mikäli kani ei syö tai ulosta päivän aikana, se menee nopeasti liikkumattomaksi ja kököttäväksi tai sen vatsa pullottaa ja tuntuu pinkeältä, tulee nopeasti olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Tärkeintä ummetuksen hoidossa on huolehtia hyvästä nesteytyksestä sekä kivunlievityksestä. Suolistossa paikoillaan seisova ruokamassa voi kuivuessaan pahentaa ummetusta ja aiheuttaa enemmän kipua. Hyvä nesteytys pistää ruokamassaakin helpommin liikkeelle. Kipulääkettä varten voi monesti olla tarpeen käydä eläinlääkärillä tarkistuttamassa kanin vointi. Jos kani on täysin syömätön, voi sille tarjota kaikkea heinästä herkkuihin, jotta se alkaisi syödä. Eläinlääkäriltä saa monesti myös pakkoruokintaan sopivia valmisteita, jotka sisältävät paljon tärkeitä kuituja käynnistämään suoliston toimintaa ja varmistamaan energiaa hyvänlaatuisille bakteereille suolistossa.

Suoliston hyvälaatuisten bakteerien lisäämiseksi voi sairaalle kanille antaa terveen kanin papanoita, jotka tarjotaan liotettuna veteen tai vaikkapa ananasmehuun. Monesti ummetuksesta kärsivälle kanille neuvotaan antamaan proteolyyttistä (valkuaisaineita pilkkova entsyymi) ananasmehua liottamaan tukoksia. Ananasmehua annettaessa tulee huomioita, että sen tulee olla puhdasta ananasmehua ilman lisättyä sokeria. Vettä maistuvampi ananasmehu voi myös helpottaa nesteytyksessä.

Parafiiniöljy voi helpottaa kovan ulostemassan ulostamista. Annostus parafiiniöljylle on 0,5 ml kanin painokiloa kohti annettuna 2-3 kertaa päivässä.

Eläinlääkäri pystyy tutkimaan ummetuksesta kärsivän kanin ja selvittämään syytä syömättömyyteen. Kanille voidaan antaa kipulääkityksiä, vitamiineja, nestettä sekä suolen toimintaa parantavaa lääkettä pistoksina. Joskus syömättömästä kanista on tarpeen ottaa röntgenkuva, joista voidaan päätellä, onko kanille mahdollisesti kertynyt suolitukos.

Ole välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin seuraavissa tapauksissa:

– kanisi on syömätön tai papanoiden laatu/määrä on laskenut
– kani istuu pitkiä aikoja paikoillaan tuijottaen eteensä ja välttää liikkumista
– kanin vatsa pullottaa ja tuntuu pinkeältä

Ensiapu kotona ummetuksen sattuessa:

– hyvä nesteytys ja aito sokeriton ananasmehu
– minkä tahansa kanille sopivien herkkujen ja ruuan tarjonta, jotta kani söisi
– parafiiniöljy (saa apteekista ilman reseptiä)
– pakkoruokinta kuitupitoisella toipilasruualla (saatavissa klinikoilta ja apteekeista)

Karvapallot ja ummetus

Varsinkin pitkäkarvaisilla roduilla suolistoon voi turkin puhdistuksen yhteydessä kertyä runsaasti karvaa. Karva on harvoin pääsyy ummetukseen, vaan jokin muu syy on ensin aiheuttanut suolen liikkuvuuden laskua, mikä taas edesauttaa karvapaakkujen muodostumista suolistoon. Paras ennaltaehkäisy on hyvä harjaus ja turkin kunnosta huolehtiminen varsinkin karvanvaihdon aikaan, laadukas heinä, hyvä nesteytys sekä sopiva liikunta.

Jaa artikkeli: