Kanin ja jyrsijän leikkaus

Lemmikillesi on suoritettu leikkaustoimenpide. Haavassa on tikit, jotka sulavat itsekseen 2-4 viikon aikana. Mikäli tikit ovat haavassa vielä sen jälkeen ja vaivaavat eläintä, voi ne varovasti poistaa saksilla.

Hengitysvaikeuksien ehkäisemiseksi eläintä tulee kääntää kyljeltä toiselle 15 min välein, kunnes eläin herää ja vaihtaa itse asentoaan.

Heräämisvaiheessa eläin on tokkurainen, joten se olisi hyvä laittaa paikkaan missä se ei pääse loukkaamaan itseään ( esim. omaan häkkiin ). Eläin tulisi pitää lämpimässä vedottomassa paikassa, lattiatasossa. Lämpötilaa voidaan säädellä esimerkiksi lämpölampulla tai pyyhkeisiin käärityllä lämminvesipullolla. Häkkitoverit on syytä siirtää pois toipilaan luota kunnes eläin on kunnolla herännyt.

Potilas saa syödä ja juoda heti kun se itse haluaa, ja sitä on siihen rohkaistava mahdollisimman nopeasti heräämisen jälkeen. Toipumispäivänä tulisi välttää tuoreravintoa. Eläimelle voi tarjota esim. löysää puuroa tai pehmeää leipää, sekä kuivaa heinää. Siemensekoitusta tarjotaan vasta kun eläin on kunnolla herännyt. Vettä on oltava tarjolla koko ajan.

Haava on pidettävä puhtaana ja kuivana. Puhdistamiseen soveltuu parhaiten laimennettu Betadine ( 1:10 ). Mikäli haava-alue on turvoksissa, punoittava tai eläin aristaa alueen kosketusta, ota yhteyttä.

Jaa artikkeli: