Kanin hammasongelmat

Tavallisin syy kanin huonontuneeseen ruokahaluun ja papanoiden vähenemiseen on hammasongelmat.

Kanin hammasongelman merkkejä

Ensimmäinen vihje hammasongelmista on heinän syömättä jättäminen. Muita merkkejä huonoista hampaista ovat esimerkiksi kuolaaminen, suupielien ihon tulehdus ja karvanlähtö, haukottelun väheneminen sekä kovaääninen narskuttelu. Ylipitkiksi kasvaneet hampaat vaikeuttavat syömistä sekä ruoan jauhamista. Hammaspiikit taas voivat painaa suun limakalvoille tai kieleen ja aiheuttaa kipua.

Ohjeita kanin ruokintaan hammasongelmien välttämiseksi

Kanin ruokinnan perusta on hyvälaatuinen heinä. Heinän jauhaminen kuluttaa hyvin poskihampaita, jolloin hammaspiikkejä ei pääse muodostumaan, eivätkä hampaat kasva liian pitkiksi. Lisäksi kanille voi antaa tuoretta ruokaa, kuten salaattia ja kurkkua. Porkkanassa ja hedelmissä on runsaasti sokereita, joten näitä tulisi antaa vain harvoin ja pieninä määrinä. Myös liiallinen sokeri ruokavaliossa voi aiheuttaa suolisto-ongelmia. Kovat purtavat auttavat pitämään etuhampaita lyhyinä. Tähän tarkoitukseen sopivat myrkyttömien lehtipuiden oksat, kuten esimerkiksi nuoret koivun oksat, omenapuun oksat tai pajut.
Mikäli hampaat eivät kulu normaalisti, voivat myös hampaiden juuret pidentyä. Pidentyneitä hammasjuuria ei voi enää lyhentää. Lopulta kanille voi alkaa muodostua hammasjuuripaiseita. Tällöin kanin leuan alueella tai silmien lähistöllä voidaan nähdä turvotusta.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin seuraavissa tapauksissa:

– kanisi ei syö heinää
– kanisi ruokahalu vähenee, papanat vähenevät
– kanillasi ilmenee kuolaamista tai suun ympärystän ihon tulehduksia
– kanisi hampaat ovat nähtävän pitkät
– kanisi kasvojen alueella on turvotuksia

Jaa artikkeli: