Yleistä koiran ja kissan diabeteksesta
Diabetes mellitus, eli sokeritauti johtuu koirilla yleensä siitä, että insuliinin eritys haimasta vähenee. Koiran sairastama diabetes on tyyppiä I. Taudin puhkeamiseen vaikuttavia syitä ei kaikkia tunneta. Narttukoirilla tautia esiintyy n. kolme kertaa enemmän kuin uroksilla. Oireet puhkeavat usein kiimojen yhteydessä. Vanhoilla eläimillä sairaus on yleisempi kuin nuorilla.
Kissat sairastuvat tyypin II diabetekseen, jolloin insuliini ei toimi elimistössä kunnolla. Taudin puhkeamiselle altistavia tekijöitä ovat lihavuus ja vähäinen liikunta. Kissoilla tautia esiintyy yleisimmin uroksilla.
Koiran ja kissan diabeteksen oireet
Koirilla runsas juominen, virtsaaminen ja ruokahalun lisääntyminen ovat tyypillisiä oireita. Yleensä eläin on ylipainoinen, mutta alkaa laihtua taudin edetessä. Hoitamattomana sairaudessa kehittyy happomyrkytys, joka vie ruokahalun, aiheuttaa väsymystä ja oksentelua sekä asetonin hajun hengitykseen.
Kissoilla esiintyy myös runsasta juomista ja runsasta pissaamista. Kissat oireilevat nopeasti syömättömyydellä ja painon laskulla.
Diabetesta sairastavilla eläimillä voi esiintyä myös kaihimuutoksia silmissä.
Koiran ja kissan diabeteksen hoito
Diabetesta hoidetaan insuliinilääkityksellä, ruokavaliolla ja liikunnalla. Hoito vaatii omistajalta pitkäjänteisyyttä ja säännöllisyyttä. Hoito on elinikäinen.
Pistoksen annossa käytetään kertakäyttöinjektioneuloja ja insuliiniruiskuja tai insuliinikynää. Tarkista aina lääkettä annostellessa että lääkkeen ohjeen ja ruiskun yksiköt täsmäävät.
Pistos annetaan nahan alle kaulan tai selän alueelle, vaihdellen paikkaa päivittäin. Pistoskertoja on yleensä kaksi päivässä.
Koiran ja kissan diabeteksen seuranta kotona
Päivittäin tarkkaillaan yleisiä eläimen tilaan liittyviä asioita: olemus, ruokahalu, juominen ja yleinen vireystila. Jos nämä ovat normaalit, on tila yleensä melko hyvin tasapainossa. Jonkinlainen kirjanpito tilasta on aiheellinen. Jos suuria poikkeavuuksia ilmenee, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin ja tarkistuttaa veren glukoosipitoisuus.
Koiran ja kissan diabetes – sopivat ruoat ja ruokinta
Suositeltavia diabetespotilaan valmisruokia ovat koirille Hill’s r/d, Hill’s w/d sekä Royal Canin Diabetic. Kissoille sopivia ruokia ovat Hill’s m/d ja Royal Canin Diabetic. Lemmikille voi syöttää myös vähärasvaista kuitupitoista kotiruokaa, jonka hiilihydraattimäärä on rajoitettu. Ruokavalion nopeat muutokset eivät ole suositeltavia.
Ruokintakerrat olisi hyvä sovittaa samaan aikaan insuliinipistosten kanssa. Ruokinta-aikojen tulee olla säännölliset ja ylimääräisiä välipaloja tulee välttää.
Muuta huomioitavaa koiran ja kissan diabetes
Liikunnan tulee olla rauhallista ja säännöllistä sekä päivittäin samanlaista. Suuret rasitukset aiheuttavat häiriöitä sokeritasapainossa.
Insuliinin yliannos, liiallinen rasitus tai pitkä syömättömyys aiheuttaa verensokerin laskun. Tämä ilmenee vapinana, heikkoutena ja lopulta tajuttomuutena. Tajuissaan olevalle eläimelle annetaan heti hunajaa tai sokerivettä 1-2 teelusikallista. Potilas on syytä toimittaa eläinlääkäriin. Pitkille lenkeille suositellaan otettavaksi mukaan jotain pientä sokeripitoista syömistä verensokerin laskun varalta.
Narttukoirilla kiima aiheuttaa häiriöitä sokeritasapainossa. Niinpä narttukoirilta olisi hyvä poistattaa kohtu ja munasarjat, kun sokeritasapaino on hyvä kiimojen välissä. Muita epätasapainoa aiheuttavia tekijöitä ovat mm. tulehdukset.
Koiran ja kissan diabeteksen kontrollit
Säännölliset kontrollikäynnit eläinlääkärin vastaanotolla ovat välttämättömiä oikean lääkitystasapainon määrittämiseksi ja ylläpitämiseksi.