Cushingin tauti

Yleistä cushingin taudista

Cushingin oireyhtymä on seurausta lisämunuaiskuoren hormonien, erityisesti kortisolin, liikatuotannosta. Se voi olla seurausta pitkäaikaisesta glukokortikoidi-/ kortisolilääkityksestä tai elimistön itsensä tuottaman kortisolin liikatuotannosta. Syynä kortisolin liikatuotantoon voi olla aivolisäkkeen tai lisämunuaisen kuorikerroksen kasvain tai näiden elinten toimintahäiriö.

Cushingin taudin esiintyminen

Tauti on kissalla harvinainen, mutta koiralla yleinen. Sitä esiintyy useimmiten keski-ikäisillä tai vanhemmilla koirilla. Tautia on usein pienillä roduilla: maltankoiralla, villakoiralla, mäyräkoiralla, bostoninterrierillä, sekä myös boksereilla.

Cushingin taudin oireet

Yleisiä oireita ovat mm. runsas juominen ja virtsaaminen. Tyypillistä on myös lisääntynyt ruokahalu ja lihavuus sekä alakuloisuus ja lihasheikkous. Potilaalla saattaa esiintyä myös alentunutta lämmönsietokykyä, läähätystä ja käytöshäiriöitä.

Tautiin liittyy usein myös iho-oireita, joista mainittakoon ohut iho, mustapäät ja ihon tummuminen. Eläimellä voi olla myös symmetrisiä karvattomia ihoalueita erityisesti kyljissä.

Cushingin taudin hoito

Hoitona joko lääkehoito, kirurginen hoito tai näiden molempien yhdistelmä. Lääkehoito on elinikäinen. Mikäli taudin syy on aivoperäinen, lääkkeellinen hoito ei kaikissa tapauksissa ole mahdollista.
Hoito vaatii säännölliset kontrollikäynnit eläinlääkärin vastaanotolla.

Jaa artikkeli: