Kroonista munuaisvikaa sairastavan kissan hoito-ohjeet

Munuaisten päätehtävä on suodattaa verestä aineenvaihdunnan kuona-aineet. Sen lisäksi munuaiset huolehtivat elimistön vesimäärästä, happo-emästasapainosta ja elektrolyyttitasapainosta. Munuaiset osallistuvat myös verenpaineen ja punasolutuotannon säätelyyn.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta

Kun sairauden oireet alkavat näkyä, ainakin 2/3 munuaiskudoksesta on vahingoittunut. Vahingoittuneet munuaiset eivät pysty poistamaan elimistön kuona-aineita, eivätkä ne pysty ohjaamaan vettä ja elektrolyyttejä takaisin elimistön käyttöön.

Elimistöön kertyy kuona-aineita, minkä seurauksena on virtsamyrkytys, joka on vakava eläimen henkeä uhkaava tila ja vaatii aina eläinlääkärin hoitoa.

Oireet

Kissan munuaisvian tavallisimpia oireita ovat huono ruokahalu, laihtuminen ja väsymys sekä mahdollisesti lisääntynyt juominen ja virtsaaminen.

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan kissan hoito

Krooniseen munuaisvikaan ei ole parannusta, mutta ruokavaliolla ja tukihoidolla voidaan eläimen elinikää pidentää. Kissan on saatava riittävästi vettä ja sen on päästävä virtsaamaan tarpeeksi usein. On huolehdittava siitä, että hiekka-astia on aina puhdas.

Ruokavalio

Oireiden lievittämiseksi kissan ravinnon valkuaismäärää tulisi rajoittaa. Valkuaisen tulisi olla ns. korkealaatuista valkuaista, kuten esimerkiksi munaa, maitotuotteita, lihaa tai kalaa. Sen lisäksi voidaan antaa rasva- ja hiilihydraattipitoisia ravintoaineita kuten voita, kermaa, jäätelöä, maissiöljyä sekä makaronia ja riisiä, jos kissa niitä syö. Kroonista munuaisvikaa sairastavilla kissoilla on myös taipumus kaliumvajaukseen.

Ohjearvoja kissan päivittäisestä kaloritarpeesta

Oheiset arvot ovat vain ohjearvoja. Yksilöllinen kaloritarve määräytyy kissan ympäristön, liikunnan, luonteen ja iän mukaan. Alla mainittuja arvoja voi käyttää alussa ja sopeuttaa ruokinnan niin, että kissa säilyy ihannepainossaan. On hyvä punnita kissa silloin tällöin ja seurata sen painoa.

Kissan paino Kaloreja päivässä
2,2 kg 175 kcal/pv
3-3,5 kg 250 kcal/pv
4,5 kg 300 kcal/pv
7 kg 420 kcal/pv

Ehdotus munuaisvikaisen kissan kotiruoaksi

Paloittele ja hauduta maksa kannen alla, säilytä rasva. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Seos on kuivaa ja sen saa maukkaammaksi lisäämällä siihen vähän vettä (ei maitoa). Seos sisältää 794 kcal / 585 g (699 kcal / 500 g).

Mikäli haluatte käyttää kotiruokaa, suosittelemme varaamaan ajan ravitsemusneuvojalle (Jaana Huittinen, p.045 195 5757, ravitsemusneuvonta@gmail.com), jossa koirallenne suunnitellaan yhdessä ravitsemusneuvojan kanssa sopiva ruokavalio.

Valmiit kaupalliset dieeiruuat

Kissan on mahdollista käyttää myös kaupallisia dieettiruokia, joissa on otettu huomioon munuaisvikaisen kissan ravinnontarpeen erityispiirteet. Näitä dieettiruokia saa tilauksesta eläinlääkäriasemalta.

Mikäli kissalle päätetään syöttää kaupallisia dieettiruokia, hoidon onnistumisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että eläin ei saa muuta ruokaa kuin sille määrättyä erikoisdieettiä ja vettä. Pienikin lisä muuta ruokaa, vitamiini- tai kivennäistabletteja voi täydellisesti mitätöidä hoidon. Kotiruoka ja valmisruoka ovat siis vaihtoehtoisia, niitä ei pidä syöttää sekaisin.

Kissallenne sopivia dieettiruokia on Hill’s Prescription Diet k/d ja Walthamin Feline Low Protein Diet.

Taudin ennuste

On tärkeää, että omistaja ymmärtää sairauden laadun ja ruokavalion ja tukihoidon merkityksen. Huolellisella hoidolla eläin pystyy elämään monessa tapauksessa pitkänkin elämän. Munuaistauti on kuitenkin hitaasti paheneva sairaus ja lopulta eläin ei pysty kompensoimaan munuaisten vajaatoimintaa. Sairauden kulku on kuitenkin yksilöllistä ja eläinlääkäri pyrkii kussakin tapauksessa asettamaan mahdollisimman realistisen ennusteen ottamalla huomioon eläimen kunnon, iän ja muut asiaan vaikuttavat seikat.

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi