Koiran äkillinen ripuli ja oksentelu

Koiran äkillinen mahasuolikanavan tulehdus ilmenee akuuttina oksenteluna tai ripulina. Oksentamista edeltää yleensä pahoinvointi, syljeneritys, levottomuus ja vatsakouristukset.

Akuutti ripuli alkaa äkillisesti ja loppuu nopeasti, uloste on vetistä tai limaista, ja joskus veristä.

Syitä oksenteluun ja ripuliin voivat olla esim. äkillinen ruokinnanmuutos, pilaantunut ruoka, ylensyönti, lääkkeet, virukset ja bakteerit. Äkillinen oksentelu-ripulitauti on koiran yleisimpiä sairauksia, jonka syy jää usein epäselväksi. Taudin hoito on oireenmukainen tukihoito. Jos koiran yleistila on normaali (potilas virkeä, ei kuumetta) eikä esim. sisäloistartuntaa epäillä, yleensä kotihoito-ohjeet riittävät ja koira paranee.

Oksenteleva ja ripuloiva koira menettää nopeasti elimistöstään vettä ja ravintosuoloja. Nestehukka on koiralle vaarallista. Siksi on huolehdittava, että koiralla on tarpeeksi vettä saatavilla ja että se juo riittävästi. Mikäli eläin ei juo tarpeeksi, sitä on juotettava esim. muoviruiskulla. Nesteen mukana menetettyjen veden ja suolojen korvaamiseksi voidaan juomaveteen lisätä esim. Nutrisal- jauhetta, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Oksentelu-ripulitaudeissa suoliston bakteerikanta on häiriintynyt ja tauti paranee vasta, kun bakteerit on saatu tasapainoon. On tärkeää, että ruuansulatuskanava saa aikaa rauhoittua, ja siksi koiran on paastottava ja ruokaa ruvetaan antamaan vähitellen.

Ruokavalio

1. pv Koiran on saatava tarpeeksi juotavaa, vähintään 0,5 dl/kg/vuorokaudessa. Ruumiinlämpöistä vettä esim. riisin keitinvettä, on hyvä antaa pienissä erissä, kunnes se pysyy sisällä. Koiran annetaan olla ilman ruokaa vuorokausi. Koiran on paastottava kunnes oksentelu-/ripulioireet ovat lakanneet, kuitenkin korkeintaan kaksi vuorokautta.

2. pv Koska ruuansulatuskanava on tyhjä, on tärkeää että ruoka on kevyttä ja helposti sulavaa ja että sitä ruvetaan antamaan vähitellen. Muutoin ripuli-/oksenteluoireet helposti uusiutuvat. Keitetään runsaassa vedessä seos, jossa on 3 osaa keitettyä riisiä ja 1 osa raejuustoa, pakastekalaa tai laihaa keitettyä lihaa (kanaa tai naudanlihaa). Mikäli koira ei oksenna sitä, annetaan seosta hyvin pieniä annoksia useita kertoja päivässä.

3. pv Koiralle annetaan seosta 3-4 pientä annosta. Päiväannos on noin yksi kolmasosa normaalista annoksesta.

4. pv Kun koira on reipas ja nälkäinen, eikä oksentele ja ripuloi, voidaan riisiseokseen lisätä pieni määrä liotettua kuivamuonaa, johon koira on aikaisemmin tottunut. Anna tätä seosta noin puolet normaalista päiväannoksesta.

Jatkossa seokseen lisätään normaaliruuan osuutta ja vähennetään riisiseoksen määrää kunnes on siirrytty normaaliruokavalioon/-ruokailukertojen määrään. Tämä tehdään vähitellen muutaman päivän sisällä. Vaihtoehtoisesti 3. päivästä eteenpäin voi koiralle antaa valmistaa kaupallista erikoisruokaa, jota saat tilauksesta eläinlääkäriasemalta. Mikäli koiralle tulee uudestaan sairauden oireita, palataan heti tiukempaan ruokavalioon.

On syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos oireet pitkittyvät (eivät lopu 2-3 päivässä), koiran yleistila heikkenee tai, jos

Koiralle voi kotona myös antaa mahan ja suoliston toimintaa tasapainottavia valmisteita, esim. Promax-ravintolisää, eläimille tarkoitettua maitohappobakteerivalmistetta sekä ripuloivalle koiralle lisäksi hiilitabletteja, joita saa apteekista ilman reseptiä.

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi