Kissan virtsakivitauti

Kissan alempien virtsateiden sairaudet (FLUTD)

Yleistä taudista

Virtsateiden tukos- ja tulehdusoireisto on kaupunkilaiskissojen yleisimpiä tauteja. Tautiin kuuluu useita eri oireita, jotka voivat esiintyä joko yhdessä tai erikseen:

Tautia esiintyy sekä uros- että narttukissoilla. Tukokset ovat yleisempiä uroskissoilla, koska narttukissojen virtsaputki on laajempi, eikä se tukkeudu niin helposti. Narttukissojen vaivana on useimmin virtsatietulehdus.

Kissat ovat erityisen herkkiä tälle taudille, koska niiden virtsa on väkevää ja ne virtsaavat harvoin. Mitä väkevämpää virtsa on, sitä suurempi mahdollisuus on, että virtsakiteitä muodostuu. Kissoilla esiintyy useimmiten ammonium-magnesium-fosfaattikiteistä muodostunutta hiekkamaista sakkaa. Kiteitä muodostuu emäksisessä virtsassa. Normaalisti virtsa on hapanta, mutta tätä tautia sairastavilla kissoilla se on usein emäksistä.

Virtsakivet ja -kiteet tarvitsevat rakennusaineikseen mm. magnesiumia ja fosforia. Jos ravinnossa on paljon näitä aineita, kiteiden muodostuminen on mahdollista. Jos näitä aineita on vähän, kiteiden muodostuminen estyy.

Virtsakiteet ärsyttävät rakkoa ja virtsaputkea niin, että kissan virtsassa voi esiintyä verta. Kiteet saattavat kasvaa jopa virtsakiviksi. Virtsakiteet saattavat tukkia koko virtsaputken aiheuttaen tukoksen, eikä kissa pysty virtsaamaan. Muutokset altistavat kissan myös bakteeriperäiselle tulehdukselle. Tila on kissan henkeä uhkaava, sillä hoitamattomana se johtaa virtsamyrkytykseen ja kissan kuolemaan muutamassa päivässä. Kissa on aina toimitettava eläinlääkärin hoitoon epäiltäessä virtsaputken tukosta.

Äkillisen alempien virtsateiden sairauden oireita

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi