Eroahdistus

Kotona

Koiraa huomioidaan vain omistajan aloitteesta ja vain sen ollessa rauhallinen/rentoutunut
Omistajan tulee rohkaista koiraa itsenäistymään välttämällä alituista fyysistä kontaktia koiraan (koiran silittäminen,sylissä/vieressä pitäminen).

Omistaja opettaa koiraa olemaan rauhallinen sen jäädessä yksin kotiin Harjoitukset aloitetaan käskemällä koira makaamaan paikallaan omistajan poistuessa muutaman askeleen päähän koirasta ja palatessa saman tien koiran luo. Koiraa kehutaan lyhyesti sen pysyessä paikallaan. Välimatkaa ja poissaoloaikaa pidennetään asteittain. Koiran tulee aina olla rauhallinen ja rentoutunut harjoituksen alkaessa ja sen aikana. Tarkoituksena on asteittain opettaa koira pysymään rentoutuneena myös sen jäädessä yksin kotiin.

Koiraa totutetaan ahdistusta laukaiseviin ärsykkeisiin
Eroahdistunut koira tulee usein levottomaksi jo ennakoidessaan omistajan lähtöä esim. kun avaimia käsitellään, takkia puetaan päälle tai tietty laukku otetaan esille. Omistajan tuleekin käsitellä näitä ”laukaisutekijöitä” useita kertoja päivässä ilman, että lähtee minnekään.

Kotoa lähtiessä

Koiraan ei kiinnitetä mitään huomiota noin puoleen tuntiin (30min.) ennen lähtöä. Omistajan lähtö tulee olla neutraali tilanne ilman koiraa hermostuttavia yksityiskohtaisia jäähyväisiä.

Kotoa lähtiessä koiralle annetaan erityinen lelu tai herkku, johon se mielellään kiinnittää huominsa. Takaisin tullessa esine korjataan talteen seuraavaa kertaa varten. Tämän esineen tai herkun tulee olla erityisen mielekäs koiralle (esim. herkuilla täytetty aktivointilelu), jotta koira kokisi omistajan lähtemisen myönteisenä asiana ja sillä olisi tekemistä kun omistaja on lähtenyt.

Kotiin palaessa

Koiraan ei pidä kiinnittää huomiota ennen kuin se on rauhoittunut ja rentoutunut, silloinkin se saa huomiota vain omistajan aloitteesta. Koiran saadessa huomiota omistajalta vain ollessaan rauhallinen, se kokee saavansa palkinnon rauhallisesta käytöksestä.

Koiraa ei saa rangaista sen yksin ollessaan aiheuttamista tuhotöistä, tarpeiden takemisestä sisälle yms. Omistajan tulee ymmärtää, ettei eroahdistunut koira kykene hallitsemaan käyttäytymistään jäädessään yksin. Rankaiseminen vain kasvattaa sen ahdistusta. Palkitsemisen (huomioiminen, kehuminen) vastakohta ei ole rankaiseminen vaan palkitsematta (huomioimatta, kehumatta) jättäminen.

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi