Cushingin tauti

Cushingin tauti

Yleistä taudista
Cushingin oireyhtymä on seurausta lisämuaiskuoren hormonien, erityisesti kortisolin, liikatuotannosta. Se voi olla seurausta pitkäaikaisesta glukokortikoidi-/ kortisolilääkityksestä tai elimistön itsensä tuottaman kortisolin liikatuotannosta. Syynä kortisolin liikatuotantoon voi olla aivolisäkkeen tai lisämunuaisen kuorikerroksen kasvain tai näiden elinten toimintahäiriö.

Taudin esiintyminen
Tauti on kissalla harvinainen, mutta koiralla yleinen. Sitä esiintyy useimmiten keski-ikäisillä tai vanhemmilla koirilla. Tautia on usein pienillä roduilla: maltankoiralla, villakoiralla, mäyräkoiralla, bostoninterrierillä, sekä myös boksereilla.

Taudin oireet
Yleisiä oireita ovat mm. runsas juominen ja virtsaaminen. Tyypillistä on myös lisääntynyt ruokahalu ja lihavuus sekä alakuloisuus ja lihasheikkous. Potilaalla saattaa esiintyä myös alentunutta lämmönsietokykyä, läähätystä ja käytöshäiriöitä.

Tautiin liittyy usein myös iho-oireita, joista mainittakoon ohut iho, mustapäät ja ihon tummuminen. Eläimellä voi olla myös symmetrisiä karvattomia ihoalueita erityisesti kyljissä.

Taudin hoito
Hoitona joko lääkehoito, kirurginen hoito tai näiden molempien yhdistelmä. Lääkehoito on elinikäinen. Mikäli taudin syy on aivoperäinen, lääkkeellinen hoito ei kaikissa tapauksissa ole mahdollista.
Hoito vaatii säännölliset kontrollikäynnit eläinlääkärin vastaanotolla.

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi