Addisonin tauti

Addisonin tauti

Yleistä taudista
Addisonin taudilla tarkoitetaan lisämunuaiskuoren vajaatoimintaa ja siitä johtuvaa kortikosteroidien vajaatuotantoa oireineen. Syy on useimmiten tuntematon. Joskus syy voi olla aivolisäkkeen tuottaman ACTH-hormonin puutos. Tyypillisesti tauti aiheuttaa kohonneen kalium- ja alentuneen natrium -pitoisuuden veressä. Usein tautiin liittyy myös munuaisarvojen nousu.

Taudin esiintyminen
Tyypillinen potilas on nuori tai keski-ikäinen (2-4 -vuotias) koira. Nartuilla tautia esiintyy enemmän kuin uroksilla. Kissalla tauti on erittäin harvinainen.

Taudin oireet
Yleisiä oireita ovat heikkous, ruokahaluttomuus ja alakuloisuus. Ajoittain saattaa esiintyä oksentelua ja ripulia. Oireet kehittyvät yleensä hitaasti ja aluksi oireet tulevat esille vain stressitilanteissa. Joskus tauti saattaa puhjeta äkilliseksi kriisiksi. Silloin oireena ovat verenpaineen laskusta johtuva heikkous ja jopa tajuttomuus, alilämpö, ripuli ja elimistön kuivuminen.
Kissalla oireina ovat tavallisimmin ruokahaluttomuus, laihtuminen sekä välinpitämättömyys.

Taudin hoito
Hoitona käytetään korvaavaa kortisonilääkitystä, joka on elinikäinen. Hoito vaatii säännölliset kontrollikäynnit eläinlääkärin vastaanotolla. Addisonin taudin ennuste on hyvä, kunhan oikea lääketasapaino on löydetty.
Akuutti Addisonin kriisi vaatii aina sairaalassa tapahtuvaa suonensisäistä nesteytys- ja lääkehoitoa.

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi