Kanin hoito-ohjeita

Kanilla karvapaakku suolistossa

Karvapaakku estää suoliston normaalin toiminnan ja voi aiheuttaa kanille ummetusta. Parafiiniöljy edistää karvapaakkujen kulkeutumista suolistossa. Kanille annetaan parafiiniöljyä ruiskulla suuhun muutamia kertoja päivässä kunnes tukos aukeaa ja kani ulostaa normaalisti. Parafiiniöljy on annettava rauhallisesti ja hitaasti ettei kani vedä sitä keuhkoihin. Kääpiökanin päivittäinen annos on 5 ml, tavallisen kanin yhteensä 10 ml. Karvapallojen etenemistä suolistossa auttaa myös liikunta ja kanin vatsan kevyt hierominen muutaman minuutin ajan parafiiniöljyn antamisen jälkeen.

Ananasmehu liuottaa karvapalloja. Sitä voi antaa kanille 5 ml kahdesti päivässä viikon ajan.

Karvapallojen muodostumista ja kertymistä suolistoon voi ehkäistä harjaamalla kanin, etenkin karvanlähdön aikaan.

Kanin ylikasvaneet hampaat ja hammaspiikit

Ylikasvaneet hampaat ja hammaspiikit voivat aiheuttaa kanille sekä ummetusta että ripulia. Ne voivat myös vaikeuttaa kanin syömistä ja tästä syystä vähentää ruokahalua.

Kanin tulisi saada säännöllisesti kovaa purtavaa, kuten mustikan varpuja tai myrkyttömien lehtipuiden oksia. Lisäksi on hyvä tarkkailla, että kani syö ja ulostaa normaalisti ja pystyy syömään kovaakin ravintoa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikesta tästä huolimatta vaiva voi uusiutua.

Ripuli kanilla

Ripuloivalle kanille annetaan ruokana vettä, heinää ja näkkileipää parin päivän ajan. Tuoreravinto ja jyvät on syytä ottaa pois täksi ajaksi. Tuoretta ravintoa ovat esimerkiksi kurkku, tomaatti ja porkkana.

Koska ripuloivan kanin suoliston normaali bakteerikanta on häiriintynyt, kanille annetaan terveen kanin papanoita. Papanat sekoitetaan tahnaksi jogurtin, veden tai ananasmehun kanssa. Seosta syötetään ruiskulla 5 ml kahdesti päivässä parin päivän ajan.

Ripuloivan kanin elimistö menettää runsaasti nesteitä ja kani voi sen seurauksena mennä huonoon kuntoon. Siksi on tärkeää huolehtia, että kani juo riittävästi. Hyväksi on myös kauralima, josta kani saa energiaa, nestettä ja sisältöä suolistoon, jotta suoliston toiminta ei lamaantuisi.

Jaa artikkeli: