Diabetes

Yleistä taudista

Sokeritauti eli diabetes mellitus johtuu koirilla yleensä siitä, että insuliinin eritys haimasta vähenee. Taudin puhkeamiseen vaikuttavia syitä ei kaikkia tunneta. Narttukoirilla tautia esiintyy n. kolme kertaa enemmän kuin uroksilla. Oireet puhkeavat usein kiimojen yhteydessä. Vanhoilla eläimillä sairaus on yleisempi kuin nuorilla.

Oireet

Runsas juominen, virtsaaminen ja ruokahalun lisääntyminen ovat tyypillisiä oireita. Yleensä eläin on ylipainoinen, mutta alkaa laihtua taudin edetessä. Hoitamattomana sairaudessa kehittyy happomyrkytys, joka vie ruokahalun, aiheuttaa väsymystä ja oksentelua sekä asetonin hajun hengitykseen.

Hoito

Diabetesta hoidetaan insuliinilääkityksellä, ruokavaliolla ja liikunnalla. Hoito vaatii omistajalta pitkäjänteisyyttä ja säännöllisyyttä. Hoito on elinikäinen.

Pistoksen annossa käytetään kertakäyttöinjektioneuloja ja insuliiniruiskuja. Neulaa voi käyttää niin kauan kun neula vain menee ihosta sujuvasti läpi. Mutta siinä tapauksessa neula on kuitenkin AINA muistettava desinfioida ennen ja jälkeen pistoksen. Insuliiniruiskut voivat olla joko ml tai KY ruiskuja. Tarkista aina että ohjeannoksen ja ruiskun yksiköt täsmäävät.

Pistos annetaan nahan alle kaulan tai selän alueelle, vaihdellen paikkaa päivittäin. Pistoskertoja on yleensä kaksi päivässä (aamuisin n. klo 7-9 ja iltapäivällä n. klo 16-18)

Seuranta kotona

Päivittäin tarkkaillaan yleisiä eläimen tilaan liittyviä asioita: olemus, ruokahalu, juominen ja yleinen virkeystila. Jos nämä ovat normaalit, on tila melko hyvin tasapainossa. Jonkinlainen kirjanpito tilasta on aiheellinen. Jos suuria poikkeavuuksia ilmenee, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin ja tarkistuttaa veren glukoosipitoisuus.

Suositeltavia diabetespotilaan valmisruokia ovat mm. Hill’s r/d, Hill’s w/d, Specific CRD / FRD, sekä Waltham Weight Control. Kissoille löytyy lisäksi vielä Hill’s m/d ja Waltham Diabetic. Lemmikille voi syöttää myös kotiruokaa, kunhan välttää rasvaa ja makeaa. Ruokavalion nopeat muutokset eivät ole suositeltavia.

Ruokintakerrat olisi hyvä sovittaa samaan aikaan insuliinipistosten kanssa. Ruokinta-aikojen tulee olla säännölliset, ja ylimääräisiä välipaloja tulee välttää.

Muuta huonioitavaa

Liikunta tulee olla rauhallista ja säännöllistä sekä päivittäin samanlaista. Suuret rasitukset aiheuttavat häiriöitä sokeritasapainossa.

Insuliinin yliannos, liiallinen rasitus tai pitkä syömättömyys aiheuttaa verensokerin laskun. Tämä ilmenee vapinana, heikkoutena ja lopulta tajuttomuutena. Tajuissaan olevalle eläimelle annetaan heti hunajaa tai sokerivettä 1-2 teelusikallista. Potilas on syytä toimittaa eläinlääkäriin. Pitkille lenkeille suositellaan otettavaksi mukaan jotain pientä sokeripitoista syömistä verensokerin laskun varalta.

Narttukoirilla kiima aiheuttaa häiriöitä sokeritasapainossa. Niinpä narttukoirilta olisi hyvä poistattaa kohtu ja munasarjat, kun sokeritasapaino on hyvä kiimojen välissä. Muita epätasapainoa aiheuttavia tekijöitä ovat mm. tulehdukset. Harmaakaihi on yleisin komplikaatio, muttei yleensä johda täydelliseen sokeutumiseen.

Kontrollit

Viikon kuluttua hoidon aloittamisesta olisi suositeltavaa ottaa kontrollinäyte verensokerista. Jatkossa diabetespotilaan tulisi käydä eläinlääkärin kontrollissa 3-6 kuukauden välein. Tällöin yleensä tarkistetaan veren glukoosi-, munuais-, ja maksa-arvot. Tutkimuspäivänä annetaan insuliini normaalisti. Jos pistoksia annetaan kaksi, olisi kontrollinäyte hyvä sovittaa niiden puoleen väliin.

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi