Virtsakidepotilaan hoito-ohjeet

Yleistä taudista

Virtsakidetautia sairastavien koirien rakossa ja virtsaputkessa, joskus harvoin myös munuaisissa, on virtsakiteitä. Virtsakiteiden muodostuminen riippuu suurelta osalta virtsan happamuudesta (pH) ja virtsan sisältämistä kivennäisistä. Jos virtsaputki tukkeutuu, eikä eläin pysty virtsaamaan, on tilanne nopeasti, 1-3 vuorokaudessa, hengenvaarallinen. Tällaisena tauti vaatii aina nopeaa hoitoa.

Virtsakidetaudin hoito on joissakin tapauksissa kirurginen ja joissakin tapauksissa voidaan kiteet liuottaa pois ja uusien muodostuminen pyritään estämään. Hoito riippuu kiteiden laadusta ja niiden sijainnista. Jotta virtsakivet liukenisivat ja uusien muodostuminen estyisi, on koiran ruokinta muutettava sellaiseksi, että virtsan ha55ppamuus ja kivennäispitoisuus tulevat virtsakiteiden muodostumiselle mahdollisimman epäedullisiksi. Koiran pitää noudattaa ruokavaliota koko ikänsä.

Struviittikiteiden liutushoito

Ruokana esimerkiksi Waltham Urinary High Dilution, Hill’s Prescription Diet s/d -dieettiruoka tai Specific FSD, jota syötetään koiran ainoana ruokana kunnes kiteet ovat liuenneet (kestää keskimäärin 9 viikkoa) ja vielä kuukausi sen jälkeen.

Mikäli haluatte käyttää kotiruokaa, suosittelemme varaamaan ajan ravitsemusneuvojalle (Jaana Huittinen, p.045 195 5757, ravitsemusneuvonta@gmail.com), jossa koirallenne suunnitellaan yhdessä ravitsemusneuvojan kanssa sopiva ruokavalio.

Kiteitä seurataan kontrollivirtsanäytteillä.

Keteiden liuettua uusien estohoito

Kiteiden liuettua aloitetaan virtsakiteitä ennaltaehkäisevä dieettiruoka, jota eläin syö lopun ikäänsä ehkäistäkseen uusien kivien muodostumisen. Vaihtoehtona on em. kotiruoka.

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi