Ruoka-aine allergia

Yleistä koiran ja kissan allergiasta

Yliherkkyys eli allergia voi ilmetä hengitysoireina, iho-oireina (esim. kutinana) tai ruoansulatuskanavan oireina. Yliherkkyysreaktion voi laukaista jokin aine, jota eläin hengittää (esim. siitepöly tai huonepöly). Sen voi myös aiheuttaa jokin esine, jonka kanssa eläin on kosketuksissa (esim. kaulapanta, ruokakuppi, leikkikalut, makuualusta, matot jne.). Yliherkkyyttä voivat aiheuttaa myös ruoka-aineet, joita eläin syö.

Ruoka-aine yliherkkyys

Ruoka-aineallergian yleisyyttä kissoilla ja koirilla ei vielä tarkkaan tiedetä. Tiedetään kuitenkin, että ruoka-aineista esim. liha, kala, kananmunat ja maitotaloustuotteet sekä ruokien sisältämät lisäaineet, voivat aiheuttaa kissoilla ja koirilla yliherkkyysreaktioita. Koska useimmat eläinten kaupalliset ruoat sisältävät näitä aineita, ei ruokavalion muutos yleensä auta. Ruoka-aineallergian osoittamiseksi eläimelle syötetään dieettiruokaa, jossa on mahdollisimman harvoja ruoka-aineita ja mieluimmin sellaisia, joiden kanssa eläin ei ole aikaisemmin joutunut tekemisiin, eli pyritään eliminoimaan mahdollinen allergian aiheuttaja.

Koeruokinta

Eläimelle syötetään koeruokintajakson aikana kotona valmistettua ruokaa. Ruoaksi valitaan sellainen ruoka, jota koira ei ole aiemmin syönyt. Koedieetin koostumus määräytyy siis kussakin tapauksessa yksilöllisesti perustuen eläimen aiempiin ruokatottumuksiin. Allaolevaa reseptiä voidaan käyttää niille koirille, jotka eivät ole aikaisemmin saaneet riisiä, kanaa tai lammasta. Jos eläin on syönyt kanaa tai lammasta, proteiinilähteeksi valitaan jokin muu liha. Jos eläin on syönyt riisiä, vaihtoehtoisena hiilihydraattilähteenä käytetään esim. keitettyä muusattua perunaa, hirssiä, tattaria (valitaan se, mitä eläin ei ole syönyt).

Dieetti aloitetaan pitämällä eläin vuorokauden ilman ruokaa. Syöttäkää eläimelle sen jälkeen tarpeellinen määrä kotitekoista dieettiruokaa. On tärkeä muistaa, että dieettiruoka on ainoa ruoka, mitä eläimelle saa antaa, sillä pienikin määrä koeruokinnan aikana muuta ruokaa tai vitamiineja voi täydellisesti mitätöidä kokeen. Ruokaa tulee syöttää eläimelle vähintään kuusi viikkoa, jotta koe olisi luotettava. Mikäli kyseessä on ruoka-aineallergia, oireiden pitäisi hävitä koeruokinnan aikana.

Ruokinta

Kaupallisia dieettiruokia on markkinoilla useitakin erimerkkisiä, mutta osa eläimistä voi olla myös niille allergisia. Valmiita dieettiruokia ovat esim. Waltham Sensitivity Control tai Hypoallergenic, Specific Allergy Management, Trovet peura-peruna/ankka-peruna/kani-riisi sekä Hill’s Z/D. Näitä kaikkia ruokia saa tilauksesta eläinlääkäriasemaltamme.

Mikäli haluatte käyttää kotiruokaa, suosittelemme varaamaan ajan ravitsemusneuvojalle (Jaana Huittinen, p.045 195 5757, ravitsemusneuvonta@gmail.com), jossa koirallenne suunnitellaan yhdessä ravitsemusneuvojan kanssa sopiva ruokavalio.

Jos eläin menee oireettomaksi koeruokinnan aikana, siirrytään ns. haastevaiheeseen, jotta voitaisiin osoittaa mille ruoka-aineelle eläin on allerginen. Ruokavalioon lisätään koeruokintajakson jälkeen (6 vkoa) yksi ruoka-aine kerrallaan viikossa. Seurataan palaavatko oireet viikon aikana. Jos oireet palaavat, siirrytään koeruokinnan edelliseen vaiheeseen. Jatkossa voidaan oireita aiheuttavaa ruoka-ainetta välttää. Jos testaus on aloitettu kotiruoalla, voidaan yrittää siirtyä kaupalliseen allergiaruokaan.
Jos eläimellä todetaan ruoka-aineallergia, se joutuu välttämään ko. ruoka-ainetta koko elämänsä.

Mikäli ruokintajakson aikana ei havaita minkäänlaista parantumista, on todennäköistä, että oireiden syynä on jokin muu tekijä kuin ruoka (esim. tulehdus, loiset tai muunlainen allergia).

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi