Koiran äkillinen ripuli ja oksentelu

Koiran äkillinen mahasuolikanavan tulehdus ilmenee akuuttina oksenteluna tai ripulina. Oksentamista edeltää yleensä pahoinvointi, syljeneritys, levottomuus ja vatsakouristukset. Akuutti ripuli voi alkaa hyvinkin äkillisesti ilman edeltäviä oireita. Uloste on vetistä tai limaista, ja joskus veristä.

Mistä äkillinen ripuli ja oksentelu johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Syitä oksenteluun ja ripuliin voivat olla esim. äkillinen ruokinnanmuutos, pilaantunut ruoka, ylensyönti, lääkkeet, virukset ja bakteerit. Äkillinen oksentelu-ripulitauti on koiran yleisimpiä sairauksia, jonka syy jää usein epäselväksi. Taudin hoito on oireenmukainen tukihoito. Jos koiran yleistila on normaali (potilas virkeä, ei kuumetta), yleensä kotihoito-ohjeet riittävät ja koira paranee. Jos koira on väsynyt, heikko, oireet jatkuvat useita päiviä kotihoidosta huolimatta, koira on vielä pentu tai pienikokoinen on hyvä hakeutua eläinlääkäriin tarkempiin tutkimuksiin.

Koiran ripulin ja oksentelun tukihoito kotona

Oksenteleva ja ripuloiva koira menettää nopeasti elimistöstään vettä ja ravintosuoloja. Nestehukka on koiralle vaarallista. Siksi on huolehdittava, että koiralla on tarpeeksi vettä saatavilla ja että se juo riittävästi. Mikäli eläin ei juo tarpeeksi, sitä on juotettava esim. muoviruiskulla. Nesteen mukana menetettyjen veden ja suolojen korvaamiseksi voidaan juomaveteen lisätä esim. Nutrisal-jauhetta, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Suolisto-oireilevalle eläimelle tulee tarjota pieninä annoksina hyvin sulavaa ruokaa useasti päivässä. Esimerkiksi keitetty kana tai sei sekä keitetty riisi tai kaurapuuro ja laktoosittomat maitotuotteet ovat hyviä. Näiden lisäksi voi antaa valmisruokia kuten Royal Canin gastrointestinal, Hill’s i/d, Brit Vet gastrointestinal. Näitä voitte ostaa klinikalta. Koiraa ei saa paastottaa, sillä sekä koira että sen suolisto tarvitsevat jatkuvasti energiaa toipuakseen taudista. Kun oireet alkavat helpottaa, voidaan toipilasruoasta siirtyä takaisin lemmikin omaan ruokaan asteittain noin viikon kuluessa. Aluksi omaa nappulaa voi sekoittaa pieninä määrinä toipilasruoan joukkoon.

Ruoan ja nesteen lisäksi oksentelevan/ripuloivan koiran tukihoitoon on hyvä aloittaa lemmikeille tarkoitettu maitohappobakteerivalmiste, esim. koirien oma maitohappobakteeri Canius. Ripulin tukihoitoon on myös saatavilla apteekista ja klinikalta useita pastamaisia tukihoitovalmisteita kuten Zoolac, Promax ja Canicur.

Mikäli oireet jatkuvat useita päiviä, eivät helpota tukihoidolla tai koiran vointi huononee, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Jaa artikkeli: