Addisonin tauti

Yleistä taudista

Addisonin taudilla tarkoitetaan lisämunuaiskuoren vajaatoimintaa ja siitä johtuvaa kortikosteroidien vajaatuotantoa oireineen. Syy on useimmiten tuntematon. Joskus syy voi olla aivolisäkkeen tuottama ACTH-hormonin puutos. Tyypillisesti tauti aiheuttaa kohonneen kalium- ja alentuneen natrium-pitoisuuden veressä. Usein tautiin liittyy myös munuaisarvojen nousu.

Taudin esiintyminen

Tyypillinen potilas on nuori tai keski-ikäinen (2-4 -vuotias) koira. Nartuilla tautia esiintyy enemmän kuin uroksilla. Kissalla tauti on erittäin harvinainen.

Taudin oireet

Yleisiä oireita ovat heikkous, ruokahaluttomuus ja alakuloisuus. Ajoittain saataa esiintyä oksentelua ja ripulia. Oireet kehittyvät yleensä hitaasti ja aluksi oireet tulevat esille vain stressitilanteissa. Joskus tauti saattaa puhjeta äkilliseksi kriisiksi. Silloin oireena ovat verenpaineen laskusta johtuva heikkous ja jopa tajuttomuus, alilämpö, ripuli ja elimistön kuivuminen.
Kissalla oireina ovat tavallisimmin ruokahaluttomuus, laihtuminen sekä välinpitämättömyys.

Taudin hoito

Hoitona käytetään korvaavaa kortisonilääkitystä, joka on elinikäinen. Peruslääkkeenä on mineralokortikoidivalmiste kauppanimeltään FlorinefR.

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi