Ohje virtsanäytteen ottamiseksi kotona

Virtsan perustutkimukset pyritään tekemään ajoitetusta aamunäytteestä, jota on edeltänyt täydellinen 8 tunnin paasto, jos se voidaan haitatta toteuttaa (aamupaastovirtsa). Näin päästään yhden näytteen perusteella luotettavaan tulokseen.

Edellisenä iltana klo 22 jälkeen ei saa juoda eikä syödä. Aamulla saa juoda n. 0,5-1dl vettä. Koiran on vältettävä virtsaamista vähintään 6 tunnin ajan ennen näytteenottamista. Näytteen saa ottaa aikaisintaan klo 6 (klo 24 jälkeen ei virtsaamista).

Ennen näytteenottoa ulkosynnyttimien/esinahan suu pestään hyvin vedellä ja kuivataan hyvin (ei hangata).

Virtsanäyte kerätään puhtaaseen esim. hyvin pestyyn lasipurkkiin, joka varustetaan omistajan ja koiran nimi- ja yhteystiedoilla.

Aluksi koiran annetaan virtsata vähän, sen jälkeen viedään näytteenottoastia virtsasuihkuun ja pyritään ottamaan näyte virtsasuihkun keskeltä.

Näytteenottoastian sisäpintaan ei saa koskea sormin eikä astialla saa koskea karvoihin. Näyte pyritään aina saamaan suoraan suihkusta näytteenottoastiaan. Tarvittaessa apuna voi käyttää esim. puhdasta ja kuivaa saunakauhaa, josta virtsa siirretään pienempään purkkiin.

Virtsanäyte tulisi aina tutkia ½ tunnin kuluttua näytteenotosta. Jos joudut säilyttämään virtsanäytettä, jäähdytä se välittömästi +4 °C:n lämpötilaan (jääkaappi) ja toimita tutkittavaksi mahdollisimman pian.

Muista huomioida virtsanäytteen otossa seuraavat seikat:

Akuutin virtsatietulehduksen diagnostiikassa virtsanäyte joudutaan usein ottamaan heti (ajoittamaton näyte), koska potilas ei voi olla virtsaamatta pitkää aikaa. Tällöin saadusta näytteestä negatiivinen tulos tulee varmistaa uudella tutkimuksella konsentroituneesta aamupaastonäytteestä.

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi