Leikkauksen jatkohoito kotona

Yleisiä ohjeita

Potilas on leikkausta varten jouduttu nukuttamaan. Nukutuksesta herätessään koiran ruumiin lämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Mikäli koira on lähtenyt nukkuvana kotiin, tulee se kotona asettaa lepäämään lämpimään, kuivaan ja vedottomaan paikkaan. Koira asetetaan kyljelleen makaamaan esim. lattialle patjan päälle ja peitellään se. Koiran pää tulee olla ojennettuna ja kieli ulkona, jolloin hengitystiet ovat auki ja koira kykenee hengittämään esteettä.

Koiralle saattaa sattua ”vahinkoja”, sillä rakon ja suolen sulkijalihakset eivät aina heti narkoosin jälkeen toimi normaalilla tavalla eikä koira välttämättä kykene pidättelemään tarpeitaan. Kotona on syytä valita koiran lepopaikaksi sellainen paikka, missä tällaisista ”vahingoista” ei ole suurta haittaa. On myös seurattava että potilas alkaa virtsata, ja myöhemmin ulostaa, normaalisti.

Inhalaatioanestesia

Toimenpide on joissain toimenpiteissä suoritettu inhalaatioanestesissa eli lemmikkinne on hengittänyt nukutuksen ajan happi-kaasuseosta henkitorvessa olevan tuubin kautta. Putki voi jonkin verran ärsyttää hengitysteitä ja lemmikillänne saattaa ilmetä kurkun ärsytystä, köhimistä tms. Oireet ovat ohimeneviä ja lakkaavat päivän, parin aikana.

Ruokailu

Ruokaa ja vettä annetaan vasta sitten, kun koira on nukutuksesta täysin herännyt. Nukutuksen jälkeisessä sekavassa tilassa se voi nielaista ruokaa tai juomaa ”väärään kurkkuun”. Koska ruuansulatuskanava on tyhjä, on tärkeää että ruokaa ruvetaan antamaan vähitellen, mieluiten pieninä annoksina useasti päivässä. Huomaa, ettet ylitä ruokamäärässä normaalipäiväannosta. Jos koira on leikattu heti aamusta, voidaan antaa loppuillasta pari pientä ateriaa. Muuten ruokailu aloitetaan vasta seuraavana päivänä. Kuivamuona, johon koira on aikaisemmin tottunut, on hyvä liottaa.

Aamuisin koiralle kannattaa antaa esim. Levolac- mikstuuraa ulostamisen helpottamiseksi. Mikstuuraa saat apteekista ilman reseptiä. Levolacin annostus koirilla on 2,5-5,0ml/10kg kerran päivässä aamuisin, tarvittaessa anna myös iltaisin. Seuraavana päivänä kertaruoka-annosta hieman suurennetaan ja ruoka annetaan esim. 4 pienenä annoksena. Parin päivän kuluttua voidaan siirtyä totuttuun ruokailukertojen määrään.

Halutessasi voit antaa koiralle vaihtoehtoisesti joko kevyttä kotiruokaa tai helposti sulavaa kaupallista ruokaa. Vaihtoehtoisiin ruokavalioihin toipilasajaksi saat ohjeet eläinlääkäriltäsi.

Leikkauslueen hoito

Koira ei saa nuolla tai vaurioittaa leikkaushaavaa. Se voidaan estää käyttämällä kauluria, jonka saatte eläinlääkäriasemalta mukaanne. Kauluria on käytettävä vähintään tikkien poistoon asti. Leikkausaluetta on suihkuteltava lämpöisellä vedellä 5-10 min. ajan vähintään kaksi kertaa päivässä, tikkien poistoon saakka. Suihkuttelu tehdään lisäksi aina leikkaushaavan likaannuttua esim. ulkoilun jälkeen. Sen jälkeen haava-alue kuivataan huolellisesti ja ärtyneelle ihoalueelle sivellään kevyesti antibioottisalvaa (esim. terra-poly-salva). Jos koiralla on pitkä karva, häntään voidaan laittaa esim. putkisideharso suojaamaan leikkaushaavaa ja pitämään se paremmin puhtaana.

Ulkoilutus ja liikunta

Leikkauksen jälkeen on vältettävä voimakkaita ja nopeita liikkeitä 10-14 päivän ajan. Liikunta on syytä rajoittaa hihnassa liikkumiseen. Ulkoilun jälkeen haava suihkutetaan, kuivataan ja rasvataan.

Tikkien poisto ja kontrollikäynti

Tikit saattavat aukeilla esim. koiran ulostaessa, jo muutaman päivän kuluttua leikkauksesta. Myös siksi on tärkeää huolehtia leikkaushaavanpuhtaudesta ja suihkutella sitä säännöllisesti. Tikit poistetaan n. 10 vuorokauden kuluttua. Vaikka haava on ommeltu itsestään sulavin tikein, on ne syytä poistaa ärsyttämästä ihokudosta. Samalla tarkistetaan leikkaushaava ja sen paraneminen. Voit varata tikkien poistoon ajan joko potilasta hakiessa tai soittamalla eläinlääkäriasemalle. Tikkien poisto kuuluu leikkaushintaan.

Potilaan lääkitys

Toipilasaikana voi näyttää siltä että haava paranee hyvin ja potilas on terve, joten houkutus lääkekuurin keskeyttämiseen on suuri, varsinkin jos potilas ottaa lääkkeensä vastahakoisesti. Antibioottikuurin keskeyttäminen voi kuitenkin aiheuttaa vastustuskykyisten bakteerikantojen syntymisen ja niiden hoito saattaa olla jatkossa vaikeaa. Tämän vuoksi on tärkeää, että koiralle määrätty lääke annetaan säännöllisin väliajoin ja kuuri syötetään ohjeen mukaisesti loppuun saakka.

AJANVARAUS NETISSÄ: Sähköinen ajanvaraus
SOITA AJANVARAUS: (08) 554 5850
LISÄTIETOA: info@ouluek.fi