Loishäätö

Koiran loiset

Koiran sisäloiset

Suolinkaiset ovat sisäloisista yleisimpiä. Tartunnan voi saada loisen munilla saastuneesta ulosteesta tai emosta pentuun maidon välityksellä. Heisimatotartunnan voi saada raa’asta kalasta ja pienjyrsijöistä. Muita sisäloisia ovat mm. haka- ja piiskamadot.

Madota koirasi säännöllisesti, esimerkiksi keväisin ja syksyisin. Madotus on hyvä antaa myös n. viikko ennen rokotusta. Pennun madotus suoritetaan 2-3, 5, 7 ja 11 viikon iässä. Tämän jälkeen n. kahden kuukauden välein. Katso matolääke pakkauksesta ohje ennen käyttöä.

Eri lääkevalmisteet tehoavat eri matolajeihin. Voit halutessasi tuoda löytämäsi madon klinikalle oikean lääkkeen valitsemista varten.

Koiran ulkoloiset

Koiran iholla ja turkissa elävät loiset ovat ulkoloisia. Ulkoloisia ovat täit, väiveet, kirput, syyhypunkki, nenäpunkki, puutiainen, ruskea koirapunkki, korvapunkki, hilsepunkki ja sikaripunkki. Tartunta tapahtuu usein paikoissa, joissa koirasi on läheisessä kosketuksessa toisiin koiriin, kuten esim. koirapuistoissa. Usein ulkoloisdiagnoosi vaatii eläinlääkärissä käyntiä. Eläinlääkärisi antaa sinulle diagnoosista riippuen tilanteeseen sopivan lääkkeen.

Puutiaiset tarttuvat heinikoista. Punkin saa parhaiten irti punkkipihdeillä, mutta myös pinsetit käyvät hyvin. Punkki yleensä irtoaa helposti, kun pihdeillä saa otteen läheltä punkin päätä ja kiertää muutaman kierroksen joko myötä- tai vastapäivään. Punkkitartuntaa voi ennaltaehkäistä eläinlääkäristä tai apteekista saatavalla valmisteella.

Korvapunkki on yleinen ja aiheuttaa voimakasta kutinaa ja pään ravistelua. Kyseisten oireiden ilmaannuttua, ota yhteys eläinlääkäriisi. Samantapaisia oireita esiintyy mm. korvatulehduksessa. Säännöllinen korvien puhdistus ennaltaehkäisee korvapunkkitartuntoja.

Nenäpunkkidiagnoosi vaatii usein tarkan nenäontelon tutkimuksen. Tämä toimenpide täytyy useimmiten tehdä rauhoituksessa. Tämän vuoksi lääkitys perustuu usein epäilyyn. Yleisimmin oireina ovat niiskutus, sierainvuoto ja metsästyskoirilla vainun heikkeneminen. Eläinlääkärisi antaa oikean lääkityksen nenäpunkkiin.

Kissan loiset

Kissan sisäloiset

Kissa saa yleisimmin tartunnan syömällä jonkin pikkujyrsijän, harvemmin ulosteesta. Heisimatotartunnan voi saada syömällä raakaa järvikalaa. Pentu voi saada tartunnan emoltaan maidon välityksellä. Yleisimmät sisäloiset ovat heisimadot ja suolinkainen. Heisimadon tunnistaa helposti, koska se on litteä ja jaokkeinen.

Anna matolääke säännöllisesti. Mikäli kissasi saalistaa ulkona jyrsijöitä, on heisimatolääke syytä antaa kahden-kolmen kuukauden välein. Suolinkaisten hoitoon riittää lääke kaksi kertaa vuodessa. Anna matokuuri vähintään viikkoa ennen rokotusta. Pentu on syytä madottaa 2-3, 5, 7, ja 11 viikon iässä. Tämän jälkeen kahden kuukauden välein tai tarvittaessa.

Mikäli epäilet, että kissallasi on loisia, ota yhteyttä eläinlääkäriisi oikean lääkkeen valitsemiseksi. Voit halutessasi tuoda esimerkiksi ulosteen mukana löydetyn madon klinikalle diagnoosia varten.
Ulkoloiset

Turkissa ja ihon pinnalla elävät loiset ovat ulkoloisia. Väiveet ovat kissan yleisin kiusa. Tartunnan kissa saa kosketustartuntana toiselta eläimeltä. Muita ulkoloisia ovat mm kirput, syyhypunkki ja korvapunkki.

Korvapunkki aiheuttaa voimakasta kutinaa ja päänravistelua. Kyseisten oireiden ilmaannuttua, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jaa artikkeli: